Garriguella continua apostant per l’eficiència energètica i la sostenibilitat

Resultats del Servei de Comptabilitat Energètica i del Punt d’Informació Energètica

Ara farà un any, s’inicià la campanya informativa relativa al Punt d’Informació Energètica el qual anava acompanyada del Servei  de Comptabilitat Energètica, ambdós cofinançats per la Diputació de Girona mitjançant la subvenció del Pla a l’Acció. Aquesta subvenció està formada per un conjunt de línies que donen suport econòmic als Ajuntaments que ho demanen de la província, amb l’objectiu d’impulsar actuacions d’eficiència energètica, i així mateix, aprofitar també per donar compliment al Pacte d’Alcaldies per l’Energia i el Clima de la Unió Europea.

En tot cas, la valoració de l’Ajuntament és molt bona, doncs gràcies aquestes dues actuacions en concret s’ha assolit un major coneixement en matèria energètica, tan pels veïns/es del poble com també pel propi Consistori.

 

 

Resultats del Servei de Comptabilitat Energètica:

Aquest servei ha anat de la mà amb l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, duent a terme les següents tasques incloses al servei de compatibilitat energètica:

  • Inventari dels subministraments energètics del municipi.
  • Introducció de les dades mensuals de facturació 2020 i 2021 dels subministraments energètics al programa de comptabilitat energètica (software especialitzat).
  • Anàlisis de les possibles irregularitats en la facturació energètica.
  • Revisió de les tarifes contractades per subministrament i elaboració de propostes per a la optimització dels paràmetres de contractació.
  • Valoració d’excés o dèficit de potència contractada per subministrament.
  • Detecció i anàlisis de possibles desviacions de consum.
  • Gestió sistemàtica d’alarmes indicades pel sistema de comptabilitat energètica i avisos a l’Ajuntament de les anomalies en la facturació.
  • Elaboració d’un informe anual de valoració i seguiment del servei.
  • Tramitacions a les comercialitzadores dels canvis de contracte i anomalies en la facturació.

El seguiment del consums energètics ha permès a l’Ajuntament per una banda implantar accions d’estalvi i eficiència energètica com ara la renovació de l’enllumenat públic i per l’altre proposar una sèrie de mesures, en la qual destaca l’actualització de potències elèctriques per tal d’adequar-se a la realitat de l’ús de cada instal·lació i la despesa elèctrica, doncs aquest optimització representa un estalvi econòmic de 1.642€/any. A més, també assenyalar que de mitjana el preu de l’energia del 2020 va disminuir un 13% respecte al 2019, tot i que pel que fa els preus d’energia de gener a juny del 2021 només s’ha reduït un 1 % respecte els preus del 2020 (cal tenir en compte el recent augment dels preus).

*Import subvencionat per part de la Diputació de Girona: 567€.

 

Aprofitar per destacar que el contracte d’energia elèctrica de tots els subministraments públics de Garriguella és certificat per energia 100 % d’origen renovable, i també assenyalar l’evolució dels consums i els costos de la despesa energètica municipal de Garriguella, després que l’Ajuntament s’adherís a l’Assessorament de l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i implantés mesures d’eficàcia energètica:

 

Resultats del Punt d’Informació Energètica:

Com s’ha anat publicant per xarxes socials, cartells en físic pel poble, comunicacions del Canal Ajuntament, durant tot aquest any 2021 i 2020, es van anar executant una sèrie de xerrades informatives relatives al consum energètic així com sessions particulars en què els veïns/es podien, via cita prèvia, reunir-se amb un tècnic assessor d’energia i fer les preguntes que creguessin oportunes, així com aportar factures, idees/petits projectes en ment…

Amb totes aquestes actuacions i sessions, s’arribà a un total de 70 usuaris. Les consultes majoritàriament anaven relacionades amb l’optimització de la facturació elèctrica,  encara que hi ha hagut un increment significatiu sobre les consultes per la implantació d’energia solar fotovoltaica.

*Import subvencionat per part de la Diputació de Girona: 750€.

 

 

Amb la mateixa subvenció aquest Consistori també ha adquirit una moto elèctrica, que dona resposta a una de les accions proposades al Pla d’acció d’energia sostenible i el clima (PAESC) municipal, que podeu trobar aquí.

La motocicleta és 100% elèctrica i de l’empresa alt empordanesa Rieju, concretament del model Nuuk ciclomotor 4 kW. Aquest nou vehicle serà utilitzat per a la mobilitat local de l’agutzil, brigada i personal, els quals diàriament utilitzaven vehicles amb combustibles fòssils. Així doncs, aquesta nova incorporació representarà un estalvi important d’emissions de CO2: concretament estalviarà 5,43 MWh i reduirà un total de 1,45 tones de CO2 a l’atmosfera.

*Import subvencionat per part de la Diputació de Girona: 2.340,48€.

 

Per acabar, informar que l’Ajuntament de Garriguella, sempre a la línia de millorar sosteniblement, aquesta setmana ha començat la instal·lació de les plaques solars al teulat de la Sala Polivalent Ramón Pere de Noves; les quals donaran energia verda a l’Escola Joaquim Gifre.